יעקב אגם | Yaacov Agam
(11 במאי 1928)
אמן ישראלי שזכה להכרה בינלאומית כאחד ממייסדי זרם האמנות הקינטית. אגם נולד בראשון לציון למשפחה דתית - אביו היה רב, ובילדותו הוא למד ב'חדר'. בשנת 1940 החל אגם לצייר, בהשפעת הספר "התאווה לחיים" מאת אירווין סטון. לאחר שמונה חודשי מאסר בידי הצבא הבריטי, בשל חשד שהיה חבר בתנועת מחתרת, החל לפתח את הקריירה האמנותית שלו. הוא למד אמנות בבצלאל, ובהשפעת מרדכי ארדון נסע ללמוד גם במערב אירופה: הוא למד תולדות האמנות ומוסיקה באוניברסיטת ציריך, ואמנות בבית הספר לאמנויות בציריך, שם אחד ממוריו היה יוהנס איטן השוויצרי, ממובילי המורים בבית ספר הבאוהאוס ומפתח תורת צבעים. הוא התוודע לתנועת הבאוהאוס ולרעיונות האמנות הקונסטרוקטיביסטית. לאחר מכן עבר לפריז ולמד אמנות בבית הספר לאמנות מופשטת. במהלך שהותו בפריז התפרנס מעבודה כמורה בסמינר של הסוכנות היהודית, והתקרב אל החוג הסוריאליסטי בעיר.
בראשית דרכו האמנותית עסק אגם בפיתוח אמנות האופ-ארט (Op Art), הקשורה ביצירת אשליות אופטיות, ויצר למשל עבודות קינטיות המשתנות ביחס לנקודת המבט של הצופה. יצירתו של אגם מאופיינת בדימויים מופשטים המבוססים על איקונוגרפיה יהודית-קבלית, ומושפעים מתפיסות מיסטיות של היהדות. ברבות מעבודותיו מופיעים דימויים מנוגדים המתאחדים בתהליך של תזה, אנטיתזה וסינתזה. בשנת 1967 יצר את פסליו הראשונים ובשנת 1986 החל לראשונה להשתמש בפלדת אל-חלד. רבות מיצירותיו מאופיינות בתנועה, או בשינוי מראה עם שינוי נקודת המבט של הצופה בהן. בשנות השבעים יצר פסלים ששילבו מים, אש ומוזיקה, והופעלו על ידי בקרה ממוחשבת. בין היצירות הללו גם מזרקת "מים ואש" שמוצבת בכיכר דיזנגוף בתל אביב משנת 1987.
אגם שימש בתפקידי הוראה שונים: באוניברסיטת הרוורד בבוסטון, באקדמיה העברית בסן פרנסיסקו, קליפורניה, ובמכון ויצמן ברחובות. כמו כן זכה בפרסים על יצירתו: פרס על מחקר אמנותי מטעם הביאנלה של סאו פאולו, ברזיל (1963), פרס סנדברג לאמן ישראלי מטעם מוזיאון ישראל, ירושלים (1972), ופרס אונסק"ו לחינוך עבור תכניתו הייחודית לחינוך חזותי בגיל הרך - "שיטת אגם" (1996). בנוסף זכה בתואר אזרח כבוד של אלבמה, ארצות הברית (1976).
לאגם פסלים רבים במרחב הציבורי הישראלי, בין היתר המזרקה בכיכר דיזנגוף בתל אביב, חזיתו הצבועה של מלון דן תל אביב, עבודה בכניסה ליד שרה ירושלים, פסל קינטי בגן הפסלים של מוזיאון ישראל, תבליט באולם מרכזי בבית החולים שיבא תל השומר, פסל בגן הפסלים של בית החולים בילינסון, עיצוב פנימי של בניין המרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן ועוד. כמו כן עיצב את פסלון הזכייה שהעניקה דנה אינטרנשיונל לזוכת אירוויזיון 1999.
אגם גם פעל רבות גם מחוץ לישראל, ויצירה שלו אף נכללת באוסף עיר הותיקן ברומא. אחת המדינות שפעל בהן באופן משמעותי היא ארה"ב: תבליט של אגם מוצג בין יצירות האמנות במרכז העיר שיקגו, לצד יצירות של גדולי האמנים במאה ה-20 כמו מאטיס ופיקאסו, יצירותיו הוצגו במוזיאון הגוגנהיים בניו יורק, ורונלד רייגן תלה תמונה של אגם באזור המגורים בבית הלבן. מדינה אחרת היא צרפת, בה הוא מתגורר מאז שנות החמישים: מזרקה שלו ממוקמת בפריז, ממשלת צרפת הוציאה בול דואר בעיצובו, והוא הוזמן לעטר אולם בארמון האליזה – יצירה שהועברה מאוחר יותר למרכז פומפידו. בשנת 2017 נפתח לציבור מוזיאון לאמנות על שם אגם בראשון לציון.